torsdag 27 januari 2011

Elever med hemsidor och blogg? Varför inte?

Att låta elever skapa egna bloggar och hemsidor skulle inte vara dåligt alls. En nära släkting har precis har fått en egen dator från skolan, jag pratade med henne lite om det och varför de egentligen fick datorer. Skälet, ja för att de skulle använda mindre papper och man börjar tänka på miljön. Funkar idén? Ja... men så kommer man till problemet när jag fråga vad de använder datorerna till annars, svaret blir facebook, spel etc. Plugg? Nej det exciterar knappt när jag frågar. Grejen är att de har fått Mac datorer också, driver dom med mig? Man har hur mycket möjligheter som helst med de datorerna, fixa och dona med Photoshop, skaffa en blogg som tillhör kursen, skaffa en hemsida, göra filmer etc... Men tyvärr är det att lärarna inte är utbildade inom IKT området, så ja.. vad ska man säga? Men förhoppningsvis så kommer det att bli en förbättring på det inom åren.

Om vi får elever att t.ex. skapa en egen hemsida eller en egen blogg skulle kunna göra så att man åtminstone använde datorn inom skolans "ramar". Inte enbart till spel och chatt. Tänk att kunna utnyttja datorn till max inom skola, det skulle vara mycket enklare. Elever skulle komma åt uppgifter lättare, lägger upp sina arbeten, tappar man bort ett papper kan det ligga uppe på hemsidan eller något liknande, så det finns många alternativ. Men det utnyttjas inte. Så om man låter eleverna skapa t.ex. blogg så kan man få eleverna att blogga om omvärlden och konflikter ( som i samhällskunskapen).

Som sagt: många alternativ men man utnyttjar inte dom.

Lasse och Måns hook me up with a Mac please...? :p

5 kommentarer:

 1. Jag gillar att du tar upp positiva saker miljöaspekten och att arbeten inte "tappas bort" utan finns kvar på nätet eller liknande. Bra att du tar upp problem som att datorn inte utnyttjas fullt ut i skolan, och bristen på kunskap hos lärare kring datoranvändande i undervisningen.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Håller med både dig och Rick. Många skolor har idag skaffat datorer till eleverna utan någon klar tanke om hur man ska använda dem i skolan. Vi som lärare måste ju visa eleverna vilka möjligheter som finns för att datorn ska bli ett verktyg i skolarbetet.
  Hemsidor/bloggar blir ju dessutom ett sätt att sätta våra elever i kontakt med världen utanför skolan.

  SvaraRadera
 3. plugg och material för pluggande har sett väldigt likt ut sen skolan startade tror jag. möjligheter man hade förr utnyttjade man inte heller fullt ut. papperet mot den svarta minitavlan (den varje elev fick förr?) gav mycket mer att anteckna ner på, men ändå fanns det elever som hade sina fyllda med annat. datorn ger sina egna möjligheter och mer därtill, men det värsta är väl som du nämner att "lärarna inte är utbildade inom IKT området". Även fast de var det är det ultimat upp till att eleverna blir motiverade till att utnyttja möjligheterna, men med så mycket som kan distrahera på en dator blir koncentrations- och disciplinträning viktigare.
  Finns det nåt man kan göra åt lärarna då? Om de inte vill ta lektioner i IKT tror jag det blir svårt. och låt oss vara ärliga, det krävs lite mer än crash courses för den kunskapen vi siktar på.

  introduce new generation maybe?
  /Yonas

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat idag!! =)
  Du var lugn, säker och såg till att alla fick vara med på alla stegen.
  Keep up the good work! =)

  SvaraRadera