onsdag 20 april 2011

Spotifymatte

Jag fick hålla i matte lektionen i måndags. Då fick jag ett förslag från en lärare att köra spotifymatte. Det går ut på att eleverna ska göra 5 tal var och rätta sedan visa mig. När eleven har gjort det får de gå fram till datorn och välja en låt, ju fler tal du gör desto fler låtar får du välja. När det blir kö kan man skriva upp namnen på vem som är efter vem och att man får spela sin låt i 1 minut innan nästa får ändra. Ja enkla regler och man undrar om eleverna fick något gjort. Ja självklart, de gjorde ungefär 20-30 tal var ungefär. Så det va en bra metod och samtidigt var den riktigt bra, mycket sköna låtar som de spelade.

Royalty

lördag 16 april 2011

Ta det inte personligt

Ja eleverna skulle skriva en krönika tills igår fredag. Jag börjar faktiskt med att fråga kommer ni ihåg vad ni skulle ha gjort tills idag, eleverna svarar med nej. Så jag berättade att de skulle ha skrivit en krönika var, så att vi kunde lägga upp dem på deras när tidning. Men nej ingen har gjort uppgiften och en elev svarar med att de inte lyssnar inte på och gör inte tråkiga uppgifter. Ska man ta det personligt eller inte? När man lägger ner så mycket tid och ork och eleverna inte ens lyssnar på vad man säger. Lars bad mig att ge tonvis med beröm till eleverna... Det känns som att jag vill såga eleverna vid fotknölarna och ta ifrån deras datorer eftersom att de ändå aldrig använder dem på rätt sätt... facebook, facebook och återigen facebook. eller så har de något spel de spelar på, eller fifflar med mobilerna. Eller så gör de bara inget, så ja Lars jag ger beröm men när de beter sig på det här sättet och man är tvungen att säga till dag in och dag ut, möte efter möte om hur man ska använda datorerna och att de måste sköta sig så är det väldigt svårt fast man ändå har det i bakhuvudet att man ska ge beröm. Just nu känns det inte som att man vill ge eleverna ett dugg beröm... Men det är nog för att jag är besviken, allt kommer att lägga sig över helgen och på måndag blir det som en ny start igen.

Beware!

torsdag 14 april 2011

Besök på Naturhistoriska

Idag åkte jag med årskurs 9 till naturhistoriska, det var en en klimatutställning som var på G och den var faktiskt riktigt intressant. jag själv fick lära mig en hel del som jag inte visste om, fast jag trodde att jag visste det mesta. Det känndes inte som att jag var "lärare" faktiskt utan en av eleverna, det var skönt faktiskt för jag tycker inte om att eleverna ska vara rakryggade soldater. Utan lugna elever som kan ta egna initiativ och om de behöver hjälp så finns jag där och hjälper till (som att fixa bestick och skåp till eleverna.. host). Nej inte bara det, jag höll ett öga på dem också och kunde leka olika lekar, men ändå fanns känslan att jag var läraren så att det inte blir att eleverna är mina kompisar och kan göra som de vill. Så det känns som att jag har kommit in i klassen redan, eller rättare sagt klasserna. Har olika klasser att ta hand om.

purple is a fruit

onsdag 13 april 2011

Trotsa?

Jag fick ta hand om en klass 8 helt själv eftersom att samhällskunskapsläraren var borta. Jag märkte att den här klassen inte hade så bra "arbetskapacitet" eller vad jag nu ska kalla det? Jag fick ett papper med 23 frågor och jag tänkte: hur i all världen ska detta gå? Efter en stund kom jag på en idé. När jag väl lämnade ut papperna med frågorna på sa jag till eleverna: Jaa jag har hört att ni är en stökig klass, många lärare säger att ni inte får mycket gjort och att ni inte lyssnar (självklart kryddade jag ihop snacket). Så varför kan vi tillsammans inte sätta dom på plats? Därför vill jag att ni gör minst 10 frågor var och behöver ni hjälp så kommer jag att hjälpa er.... Ja vad händer efter det? Istället för att alla elever gör 10 frågor gör alla elever... nästan alla elever alla 23 frågor (några hann bara göra 19 frågor, men det är ändå jävligt bra). Ja lektionen var 1.5 timme och den sista kvarten så blev det dålig luft och lite spring i benen och för att alla var duktiga och hade skött sig fick dom en kvarts tidigare rast. Välförtjänt ska jag nog säga. Så ja, man kan nog använda sig av trots i alla fall, fast på ett bra sätt och inte utnyttja det heller för annars kommer de tröttna och inte bry sig om vad man säger så man får vara försiktig.

Hala Madrid

söndag 10 april 2011

Trööögt

Efter en väldigt trög vecka med annat än fokus på min uppgift med eleverna så har jag blivit trög också. När jag kom ut dit så trodde jag att eleverna inte hade något projekt eller liknande igång. Men så var inte fallet, roslagseleverna har ett energiprojekt de håller på med så jag har försökt använda mig av det. Men det har inte gått alls. Men den ska vara klar nu på måndag och då jävlar ska det bli fart och action. Del från mitt bloggande också, har inte varit så duktig på att lägga upp något. Men det kommer, jag är som Real Madrid, känner lite på motståndet och sen slår jag till.

Adios och glöm inte att mata mina fiskar till höger. Klicka på vattnet så släpper man ner fiskmat till dom :)

lördag 9 april 2011

Plan B

Ja nu har jag startat en blogg med mina elever också. Från början lät det inte så populärt, eleverna tyckte att det inte lät så "coolt" att ha en blogg. Men nej det verkar vara ascoolt nu, alla loggar in så fort dom har tid, det var en elev som skrev att han inte skulle skriva något alls på bloggen och att han tyckte att det var tråkigt. Senare på kvällen så kollar jag på hans blogg en gång till. Då ser jag att han har gjort 5 nya inlägg. Så ja det här med att blogga blev helt plötsligt populärt.

tisdag 5 april 2011

Första dagen på VFU

Den första dagen var lite stel, jag fick vänta en hel del på min första lektion eftersom att jag bara är med klass 9-G. Klassen är skön faktiskt, kanske lite pratig men det känns som att dom ändå lyssnar på en. De har inte så många programkunskaper, det mesta för spel, facebook, internet generellt och sådant. Så inventeringen blev inte så stor men vi hade en liten start i alla fall. Jag berättade om att de skulle börja bli mer aktiva med deras webbtidning och jag berättade att det skulle vara en bra idé att alla i klassen skulle sitta tillsammans med mig så skulle vi fixa designen på deras webbtidning. Det lät som en jättebra idé så nu är det bara att köra igång att skriva krönika och artikel. Håller tummarna för de kommande dagarna.

Hala Madrid ikväll!

Connect 2.0

I torsdags hade vi connect möte, om jag ska vara helt ärlig så trodde jag att det skulle vara skit tråkigt. Men så var det inte utan tvärtom. Det var riktigt kul, hade aldrig förväntat mig att ett sånt möte skulle vara så kul. Henrys sambamusik var klockren, presentationerna var riktigt bra också. Man hörde vara andra bra, alltså fanns det inga problem alls. Kanske när Henrys grupp skulle köra sin presentation så failade musiken lite men det var latch. Så ännu en överraskning från IKT kurserna.

Hala Madrid!